Winkelmandje 0

Exclusief interview: Anna Beyens over 'Achttien'

#Achttien Anna Beyens Fanflicks Interview Schrijvers

Afgelopen weekend nam Anna Beyens in Amsterdam het allereerste exemplaar van haar debuut Achttien in ontvangst. Haar trotse vader, moeder, zus en broertje keken toe hoe Anna al direct wegdook in haar eigen boek - gelukkig had ze nog wel tijd om een paar van onze vragen te beantwoorden! 

Als eerste, dit is je boek! Het eerste exemplaar. Wat vind je ervan als je hem zo ziet?
Ik vind het heel mooi, vooral die cover en kleuren. Ja, het is echt leuk!

Is het geworden wat je ervan verwacht had?
Ja, veel beter nog wel!

Beter, zelfs! Wat is er beter aan?
Ik weet het niet precies, het is gewoon zoveel beter om het af te zien. 

Kan je uitleggen wat we precies zien op de kaft?
De twee hoofdpersonages zitten op een bankje en het is nacht. Je ziet de Quick ook nog, in de achtergrond. Het is mooi, vooral zo met die 18 in sterren!

Achttien, de titel geeft niet veel weg waar het verhaal over gaat.
Het gaat over Aimée. Zij heeft een vriendje die vreemd gaat. Dan gaat ze weg met de trein, naar een random stad, en daar heeft ze niets om naartoe te gaan - dus gaat ze maar op een bankje zitten. Ze heeft niet veel geld bij zich. Dan komt er een jongen langs, en beginnen ze te praten. Ze vertelt hem wat er allemaal is gebeurd, en dan komt het er uiteindelijk op neer dat ze bij hem blijft slapen. Dat blijft dan zo, en ze worden goede vrienden. 

Dus achttien, waar verwijst dat naar?
Dat ze achttien waren toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten.

Vrij simpel jongen-ontmoet-meisje verhaal, dus?
Net iets anders, ze is natuurlijk weggelopen. Er komen wel romantische stukken in voor, maar het is zeker niet een typisch liefdesverhaal. Ja, het is af en toe nog wel heel cliché, maar dat maakt het juist goed.

Je hebt dit verhaal al een tijdje geleden geschreven. Waarom ben je er ooit aan begonnen?
Omdat ik een grote fan was van Rayan. Mijn vriendin en ik hadden een Wattpad account, en ze zei tegen mij, daar moeten we meer mee doen - een verhaal schrijven. Dat leek me wel leuk, ook omdat ik vroeger al verhalen had geschreven over One Direction.

Vroeger, het klinkt nu alsof je heel erg oud bent…
Het was ook al wel vier of vijf jaar geleden, dus toch al even geleden!

Je bent nu veertien.
Ja, volgende maand word ik vijftien.

Dus je schrijft eigenlijk al sinds je tiende?
Vanaf dat ik heel klein was. Toen schreef ik over mijn parkiet, allemaal verhaaltjes waarin hij vertelde dat hij heel verdrietig of blij was. Toen was ik acht of negen. 

Toen ben je uiteindelijk in de fanfictie-wereld beland. Hoe ben je daar zo mee in aanraking gekomen?
Mijn zus las een fanfictie verhaal op vakantie, en ik begon met haar mee te lezen. Het leek me ook leuk om zelf ook zo’n verhaal te schrijven. Ik begon met One Direction, vooral Harry. 

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan het fanfictie genre?
Het is makkelijker om een personage te zien en te horen omdat je al zoveel van hem weet - hoe hij doet, klinkt, eruit ziet. Het maakt het echter om ze zo te schrijven. Je kunt de persoon in je hoofd maken zoals je wilt dat hij is, ook al is hij in het echt niet zo. 

Er zijn veel vooroordelen over het genre. Wat denk je daarvan?
Het is ook maar gewoon een verhaal, waarvan toevallig de hoofdpersoon echt bestaat, of in mijn geval meerder personages echt bestaan. Dit maakt het niet een minder goed of minder echt boek.

Waarom heb je voor Rayan gekozen als onderwerp van dit boek?
Op dat moment was ik echt super fan van hem, en er waren nog niet veel verhalen over hem. En toen ik begon te schrijven, begonnen ook steeds meer andere mensen over hem te schrijven. 

Was het vanaf het begin al duidelijk dat dit verhaal over hem moest gaan, had het niet Harry kunnen zijn?
Nee, ik wilde echt een verhaal over hem schrijven, dat wist ik als eerste. Daarna pas begon ik te denken over wat ik daar precies mee wilde doen.

Denk je dat Rayan in het echt een beetje is zoals hij in je boek omschreven wordt?
Oe, dat weet ik niet. Het is nog altijd fictief, dus… Half om half, zo. Toen het officieel werd dat ik dit boek zou uitgeven, had ik hem wel getweet. Daarna ging hij in een van zijn video’s naar Wattpad, omdat iemand aan hem vroeg naar het eerste verhaal dat over hem ging. Dat was mijn verhaal. Later ging ik naar zo’n meet-up, en toen zag hij mij. Nog voordat ik mijn naam hoefde te zeggen of iets hoefde te vertellen, vroeg hij al aan mij wanneer het boek uitkwam.

Je hebt hem naast een meisje gezet. Hoe ben je op haar gekomen?
Eerst begon ik op internet te zoeken naar een naam, en toen kwam ik deze naam tegen - Aimée. Dat vond ik meteen wel wat, ik vind het nog steeds een erg mooie naam. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan. Door het verhaal heen heb ik steeds meer dingen verzonnen en bedacht die bij haar pasten.

Heb je iets van jezelf in haar gestopt, herken je jezelf in Aimée?
Ze denkt soms wel hetzelfde als ik. Al is het wel lang geleden dat ik het geschreven heb, dus het is niet meer helemaal hetzelfde. Al ben ik nog lang geen achttien, haha!

Zelf ben je Belgische, maar je hoofdkarakter komt uit Nederland. Waarom heb je daar voor gekozen?
Dat weet ik eigenlijk niet! Ik denk omdat dit meer in het verhaal paste, met het in de trein stappen en naar het buitenland ontsnappen… Maar ik weet het eigelijk niet.

Amsterdam speelt ook een vrij prominente rol in het verhaal. Nu zijn we ook in Amsterdam, was je hier al eerder geweest voor je het verhaal had geschreven?
Op Google Maps! Al ben ik wel een keer hiervoor in Amsterdam geweest, dat was om Rayan te ontmoeten. Voor de rest ken ik het helemaal niet. Amsterdam is wel een erg leuke stad!

Je bent al een tijdje met het verhaal aan de slag geweest in het proces van uitgave. Is er veel veranderd aan het verhaal zoals het online stond?
Aan de verhaallijn niet echt. Het schrijven is wel anders. Het is flink veranderd, de zinnen zijn allemaal anders - al zijn het wel positieve veranderingen. Ik vind dat het heel erg verbeterd is. Maar verhaallijn is verder niet veel veranderd, dat is wel hetzelfde.

Waar ben je door geïnspireerd geraakt bij het schrijven van dit verhaal?
Boeken en films, en series. Als ik een boek lees, onthou ik soms bepaalde scènes en denk ik, ja, zoiets wil ik ook doen, alleen wil ik er dan wel altijd nog een twist aan geven.

Welk van de karakters in het boek spreekt je het meest aan?
Ik vind Nathan wel leuk! Die is ook gebaseerd op een YouTuber, maar heel anders dan in het echt, natuurlijk. Maar die vind ik leuk omdat hij echt super vriendelijk is en zo goed overweg kan met Aimée. 

Was er ook een karakter dat je moeilijk vond om te schrijven, of waar je echt een hekel aan had?
Nick, misschien. De ex-vriend van Aimée. Die was ook eerst geïnspireerd op een YouTuber, maar ik heb zijn naam maar veranderd. 

Is het verhaal nu echt klaar, of gaan we nog meer van Aimée en Rayan horen?Ik heb wel een vervolg geschreven, maar dat is veel korter. Dan gaan ze op wereldreis, en zo. Het staat ook op Wattpad, maar omdat het zo kort is weet ik niet of het nog uitgegeven zal worden.

Als je je verhaal mag omschrijven in drie woorden…
Cliché, romantisch en YouTube!

Gaan we nog meer van je horen?
Het lijkt me leuk om meer boeken uit te geven, maar het is zo moeilijk om een heel verhaal te verzinnen en af te maken! Ik heb nog andere verhalen op Wattpad staan, al vind ik het lastig om een verhaal echt af te maken. Meestal stop ik zo in het midden.

Is er nog iets wat je wil zeggen tegen je lezers?
Dankjewel voor het lezen van mijn verhaal, vooral voor de lezers van Wattpad die zoveel leuke reacties gaven na elk hoofdstuk dat ik plaatste. Dat vond ik echt leuk!

 

 Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.