Winkelmandje 0

En dat is drie! Solange over 'Zomerkriebels'

#Zomerkriebels Fanflicks Interview Schrijvers Solange Litjes

En dat is drie! Solange Litjes heeft enkele weken geleden vol trots haar derde boek Zomerkriebels gepresenteerd. Dit heerlijke zonnige verhaal is een must-read op je vakantie, vol met zomerpret, vakantieliefdes, én de hunks van 5 Seconds of Summer. Het speelt zich af in een resort in Turkije, waar de lezer zo mee naartoe gezogen wordt. 

Doordat we helemaal in de vakantiesfeer gekomen zijn, wilden we graag van schrijfster Solange weten waar dit verhaal vandaan gekomen is en wat ze vindt van het eindresultaat! Lees hieronder het antwoord op de vragen die we haar gesteld hebben.

Wat vind je van het eindresultaat? 
Ik vind de omslag erg mooi. Het beschrijft precies de scène uit het boek en geeft kleine spoilers weg, maar houd de rest van het verhaal toch een beetje geheimzinnig. De quotes op de achterkant vind ik ook echt superleuk! Ik ben enorm trots op het verhaal.

Is het geworden wat je van tevoren gehoopt of verwacht had?
Dat wel. Ik had zelf voor de cover al schetsen gemaakt, deze twee schetsen zijn uiteindelijk gecombineerd in één schets en dat is de cover geworden. Het verhaal is alleen maar beter en duidelijker geworden en precies zoals ik wil dat het is!

Eerst over de buitenkant! Wat was het thema van de kaft, wat was het idee erachter?
We kijken dus naar een scène uit het verhaal. Dit is echt een droom van me. Een kampvuur op het strand waar liedjes gezongen worden en waar wordt gedanst staat echt enorm hoog op mijn bucket list. Dat wil ik zo graag een keer meemaken! Vandaar dat ik daar ook een schets van als cover wilde. Plus, het is súper romantisch. 

Dan, over de inhoud van het boek. Is er veel aan het verhaal veranderd, terwijl je ermee bezig was?
Niet heel veel. Er zijn wat stukken bijgekomen om de relatie tussen Yara en Christey wat meer uit te diepen. Ook zijn er een paar kleine romantische stukjes bijgekomen tussen Ashton en Yara, al zijn de grote lijnen van het verhaal eigenlijk wel hetzelfde.

Voor mensen die je verhaal niet kennen. Waar gaat het over?
Yara gaat met haar broer Luke, haar moeder, stiefvader en halfbroertje op vakantie naar Long Beach Resort in Turkije. Hier ontmoeten ze vier andere Australiërs waarmee ze een hele leuke vakantie beleven. Ze valt zelfs voor de charmes van één van deze jongens, al maakt het nichtje van een van de andere jongens het haar niet gemakkelijk. Hoe ze daarmee omgaat en hoe het afloopt? Dat moet je lekker lezen!

In het verhaal gaan je karakters naar Turkije. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Ik ben zelf al acht jaar op rij in Turkije op vakantie geweest. Ik vind het land gewoon geweldig, het is daar heerlijk weer en de sfeer is heel goed. Maar ik heb ook gekozen voor dit land omdat ik me van deze vakanties en omgeving het meest kan herinneren. Als ik verhalen schrijf, probeer ik vaak wel echt bestaande locaties te gebruiken. Dat kan natuurlijk het beste als ik er zelf ben geweest. 

Ben je zelf ook wel eens in dat resort geweest, dat je het zo goed weet te omschrijven?
Ja, we zijn er in totaal drie keer geweest. In 2012 was de eerste keer. We waren zo verwend en het was zo leuk daar, dat we in 2015 nog een keer terug zijn gegaan. We hebben op dit resort enorm veel meegemaakt en het is gewoon geweldig groot, mooi, en je kan in de omgeving ook veel doen. Eigenlijk was 2017 het laatste jaar dat ik met mijn ouders op vakantie zou gaan, waardoor mijn vader hier heel graag nog een keer met mij en mijn zusje naartoe wilde. Ook omdat haar vriend en zijn vriendengroep er rond diezelfde tijd zouden zijn. Door dat jaar zijn er veel extra scènes in het boek ontstaan. Al heb ik het vermoeden dat we misschien over een paar jaar wel weer een bezoekje aan dit resort gaan brengen. Ik wil sowieso graag nog een keer terug. 

Hoe ben je sowieso op het idee voor dit verhaal gekomen?
Dit verhaal kwam in me op na het kijken van de film ‘Camp Rock’ met The Jonas Brothers en Demi Lovato. Ze zongen een liedje met de tekst ‘This is our summer, this is our song.’ Ik heb altijd al een keer gewoon een lekker, zwijmelend romantisch verhaal willen schrijven. De allereerste versie van dit verhaal heb ik dan ook al geschreven in de zomer van 2011. In 2012 ontdekte ik Quizlet, toen heb ik dit verhaal veranderd in een fanfictie en herschreven, gebaseerd op het hotel waar we in 2012 zaten, Long Beach dus.

Lijk je een beetje op je hoofdkarakter, op Yara? Waarom?
Ik denk dat de meeste fanfictie-schrijfsters wel trekjes van zichzelf in hun karakters leggen. Puur omdat ze in bepaalde situaties iemand ergens op laten reageren. Vaak doen ze dat aan de hand van hoe ze zelf zouden reageren. Al is Yara’s familie en omgeving heel anders dan de mijne, dus daarin verschil ik weer heel erg van haar. 

Wat vind je het leukste karakter in je boek?
Toch wel Yara. Al komt haar kleine broertje Dave aardig in de buurt, ik vind kleine kinderen gewoon schattig. 

Je schrijft over de jongens van 5 Seconds of Summer. Denk je dat ze in het echt een beetje zijn zoals je ze hebt omschreven in het boek?
Ik zou het niet weten! Ik ken ze helaas niet persoonlijk, dus ik kan niet zeggen of ze zijn zoals ik ze zie. Misschien hebben ze bepaalde trekjes die ik ook omschrijf, maar het kan net zo goed zijn dat ze in het echt heel anders zijn. 

Waarom heb je er voor gekozen om de jongens in het verhaal ‘onbekend’ te laten zijn?
Omdat ze anders sowieso niet in zo’n resort op vakantie zouden kunnen. Dan moest ik teveel gaan nadenken over paparazzi, fans, dat soort dingen. Daarnaast heeft de echte Luke Hemmings geen zusje, en vond ik het leuker om ze elkaar te laten leren kennen en ze allemaal uit een andere plek in Australië te laten komen. 

Welke van de jongens in het verhaal spreekt je het meeste aan? Welke vond je het leukst om te schrijven? En waarom?
In dit verhaal toch Ashton. Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe een jongen zou reageren als hij een meisje leuk vindt, vooral omdat ik zelf natuurlijk een meisje ben. Ik vind het leuk om te spelen met verliefde jongens en vooral om ze heel schattig en zorgzaam te laten zijn wanneer ze veel geven om een van de andere karakters. 

Welk karakter vond je het lastigst om over te schrijven?
Christey. Ik had haar in eerste instantie echt een drama-queen gemaakt, het was totaal niet realistisch hoe ze reageerde. Zij heeft qua karakter wel een inie-mini-make-over gehad. In het begin deed ze veel dingen uit het niets, wat in het echt natuurlijk nooit zo is. Het komt altijd van twee kanten. Door haar kleine make-over is er nu toch wat meer aanleiding om bepaalde dingen te doen en zeggen, wat verklaart waarom ze bepaalde keuzes maakt. 

En welk karakter zou je zelf willen zijn? En waarom?
Ook weer Yara. Wie wil nu niet zo’n romantische vakantieliefde als Ashton?

Dit is alweer je derde boek. Voelt het nog net zo als je eerste?
Nee, het voelt heel anders… Je weet nu beter hoe het gaat, hoe het werkt, en wat je te wachten staat bij het uitgeven. Ook zijn er nu meer mensen die erachter komen dat ik boeken schrijf en ook meer mensen hier interesse in tonen. Ik krijg meer berichtjes, reacties en feedback dan bij het eerste boek. Het voelt net zo speciaal, maar het is nóg leuker.

Als je kunt kiezen: wat is je favoriete boek van de drie die je uitgegeven hebt? Waarom?
Daar kan ik echt niet tussen kiezen! Het zijn alle drie hele andere verhalen, op een andere manier geschreven, met een hele andere verhaallijn. Ik heb Lief Dagboek als Zomerkriebels zeker op een gedeelde eerste plaats staan. In De Nacht staat op twee, dat komt denk ik omdat het een verhaal is dat veel heeft ‘meegemaakt’ en waarvan de schrijfstijl heel uitdagend is geweest voor mij. Daarbij krijg ik op Lief Dagboek en Zomerkriebels de meeste reacties. Ik denk ook omdat 5SOS toch groter en bekender is dan B-Brave.

En terugkijkend, zijn er dingen die je misschien anders had willen doen
Sowieso had ik wat beter over het verhaal heen willen lezen toen ik het als PDF bestand teruggestuurd kreeg. Ik heb het boek zelf gelezen, de afgelopen week, en heb toch nog wat fouten ontdekt. Dubbele woorden in een zin, of verdwaalde letters. Ik ben onwijs perfectionistisch, dus de mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik van deze kleine foutjes enorm kan balen. Gelukkig zijn er tot nu toe genoeg mensen die eroverheen hebben gelezen en er niet op terug zijn gekomen. 

Wat zijn je verdere dromen en doelen als schrijfster?
Ik zou het onwijs gaaf vinden als er van één (of twee, of drie, haha!) van mijn boeken ooit een keer een film gemaakt zou worden. Dat lijkt me zo tof!

Is er nog iets wat je tegen je fans wil zeggen, mensen die het boek gekocht hebben, mensen die het nog willen kopen?
Koop het zeker! Het is een superleuk zomerverhaal waar je lekker bij kan wegzwijmelen en waar je niet bij na hoeft te denken. Iedereen kan het lezen. Het gaat niet over het ‘celebrity leven’, het zijn gewone, doodnormale tieners. Voor de mensen die het boek gekocht hebben: dankjewel! Dat waardeer ik enorm! Hopelijk geniet je ervan en stuur me nog een leuke selfie vanaf de locatie waar je het gelezen hebt, met een berichtje wat je ervan vond!

Waarom moet iemand Zomerkriebels echt lezen?
Het is gewoon een verhaal wat je gelezen wil hebben. Waar je lekker over kan dromen en misschien zelfs wel romantische ideetjes uit kan halen voor jezelf en je (toekomstige) lover! Het is gewoon een goals-story.  

Enne… ga je zelf nog op zomervakantie dit jaar?
Zeker! Ik ga in november voor 8 dagen naar Gran Canaria. Maar ik denk dat jullie me over een paar jaar toch terug zullen vinden in Long Beach, hoor!Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.