Winkelmandje 0

Schrijftip 18: Young Adult vs. New Adult

Fanflicks Schrijftips Social media

Veel schrijvers hebben, zodra ze de overstap van Young Adult naar New Adult maken, nogal wat moeite met de exacte verschillen tussen de twee genres. Ja, NA is volwassener en explicieter, maar hoe uit zich dat precies? Waar moet je als schrijver rekening mee houden bij het schrijven van je allereerste New Adult verhaal?

In Schrijven Magazine, nummer 5 jaargang 2015, stipt schrijfster Stephanie de Geus een aantal punten aan die relatief gemakkelijk in je verhaal geïntegreerd kunnen worden en je ook nog eens helpen bij het schrijven van een volwassener verhaal!

Humor

Wissel je zwaardere onderwerpen af met humor. Dit zorgt niet alleen voor een goede balans, maar zorgt er ook voor dat je verhaal luchtig blijft ondanks de zwaardere onderwerpen - zonder je lezers helemaal depressief te maken.

Gebruik moderne referenties

NA boeken spelen zich meestal in het hier en nu af. 'Zorg daarom ook dat je moderne verwijzingen gebruikt om je verhaal nog herkenbaarder te maken', zegt auteur Lis Lucassen, 'Ik las laatst in een boek de zin 'They brangelinad themselves'. Ik vond het hilarisch, want dat is echt iets van deze tijd.'

De relatie met de ouders

Waar Young Adult nog wat puberaal is en de personages zich afzetten tegen hun ouders, zijn de personages in NA boeken een stap verder. Velen wonen al op zichzelf en de focus ligt dan ook meer op een gelijkwaardige relatie met de ouders.

Experimenteer met wisselend perspectief

De meeste boeken in het genre worden in de eerste persoon geschreven. 'Door in de derde persoon te schrijven en te wisselen tussen de personages, kun je veel dieper ingaan op de beide belevingswerelden’, zegt Lucassen. 'en duidelijker laten zien waar ze mee worstelen.'Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.